2016. december 10., szombat

Magi

Kalandozás. Az életben, pontosabban az emberiség során, nagyon sok kalandról olvashattunk, különféle kultúr- vagy mondakörből. Nem is kell olyan messzire mennünk, hiszen elég a Csodaszarvasra gondolnunk, de más népeknek is megvannak a saját történetei. A mai alanyunk alapja nem más, mint az arab mesevilág. Noha nem is egyezik az eredetei történet, a Magiban játszódó dolgokkal - sőt egyáltalán nem egyezik - mégis tökéletes alap, akár az Ezeregyéjszaka, vagy más művekből. De van itt dzsinn, varázslás, utazás, evés, nők, bor és minden más.

Morgiana, Alibaba és Aladdin

ELÖLJÁRÓBAN: 

A Magi egy 2009-ben megjelent manga, melyet Shinobu Ohtaka mangaka alkot a mai napig, folyamatosan. Jelenleg 31 kötete van, ami megállíthatatlanul tör előre a számok terén. A Weekly Shounen Sunday magazinban publikálják a részeket, jelenleg olyan mangákat közölnek, mint a Dagashi Kashi, Gin No Saji vagy a fanservice tekintetében tekintélyel bíró Keijo!!!!!!!!. Anime adaptációt elsőként 2012-ben kapott, melyet az A-1 Pictures készített, akárcsak az elhíresült Sword Art Online vagy Fairy Tail mellett. Pár évvel később, a Magi második évadát is megkaptuk, ugyanis 2013 őszén (csak úgy, mint az első évad) bemutatásra került, szintén 25 résszel. A történet rendelkezik egy Spin-Off sorozattal is, melyet még nem láttam, de nem kizárt, hogy külön bemutatót kaphat.

TÖRTÉNET:

Történetünk elején Aladdint láthatjuk, aki az egyik főszereplőnk. A kis mágusfiú nem igazán tudja hova is tartozik és ki is Ő. Kik a szülei, honnan jött, mi Ő. Nem sokkal később összefut egy Qishan nevű sivatagi városban egy fiatal fiúval, Alibabával, aki egy gazdagabb férfinak dolgozik, viszont kis idő múlva már jön is a baj. A férfi áruszállítással foglalkozik, de Aladdin megette a rakomány egy részét és Alibaba szerencséjére nem kap nagy büntetést, csak egy kissé megalázó munkát kell elvégeznie, felettesének. Szépen lassan a két fiú összebarátkozik és megtudhatjuk, hogy Alibaba célja az, hogy kifosszon egy vártoronynak nevezett épületet, ami kincseket és hatalmas erőt rejt, viszont korántsem ilyen egyszerű kifosztani. A szóbeszéd szerint aki egyszer bement az nem jut ki, de ha kijut akkor hatalmas kincs és gazdagság üti a markát. Egy kisebb kitérőn, belebotlanak egy vörös hajú rabszolga lányba, Morgianába. Ez a szerencsétlen sorsú lány, egy eltűnt nép, a Fanaliszok tagja. A Fanaliszokról később megtudhatjuk, hogy majdnem mindegyikükből rabszolga lett, viszont hatalmas fizikai erejük van. Egy borszállító úton, melyen Alibaba, Aladdin és Morgiana is jelen vannak, a vagont támadás éri, de Aladdin és Alibaba összefognak, majd legyőzik a lényt, ami a karavánra támadt, de van egy hatalmas segítsége a Magi fiúnak. Az Ő dzsinn barátja, aki tanította és nevelte, Ugo. Miután az első vártornyot kifoszotta Aladdin és Alibaba, Morgiana pedig megszabadul rabszolgatartójától, ez a trió együtt vándorol a világban. Számtalan emberrel találkoznak, a Kou Birodalom császári tagjaival vagy Szindria királyával és udvartartásával, Szindbáddal.

A világban, a legerősebb mágusoknak a Magiknak a feladatuk az, hogy maguknak királyt válasszanak, aki mindent irányítani fog. Erre több személy is pályázik, köztük a Kou Birodalom számtalan császár jelöltje, akiket Judal fogott pártfogásba. Judal a Kou Birodalom főpapja, aki fekete rukhból táplálja az erejét. Ott van Alibaba, aki a rejtélyes Magi-fiú, Aladdin jelöltje. Yunan a világjáró Magi korábbi király jelöltje Szindbád, aki hatalmas erővel rendelkezik. Többet erről sajnos nem mondhatok, mert egy plusz Magi még van, de az Ő kiléte, igencsak hatalmas spoiler.

Említettem a rukh-ot. A rukh nem más, mint a világot átszelő mágiaforrás. Pontosabban, ez azoknak a lelkéből áll, akik már eltávoztak az életből, viszont visszatértek a rukh folyamába. A rukh a mágusokat és a Magikat segítő erő, melynek segítségével különféle mágia kombinációkat tudnak létrehozni. Ez az erő, a Magoi, amit a rukh táplál. Minden embernek más a Magoi mennyisége, viszont egy biztos. Az embereknek kevesebb a Magoiuk, mint a mágusoknak. A második évadban, viszont egy kőkemény elképzelést és leírást kapunk arról, hogy hogyan is vélekednek bizonyos mágusok a sima emberekről.

Ezeken kívül van egy gonosz szervezetünk, akiknek később kiderül, hogy Judal az egyik bábjuk és arra törekszenek, hogy elpusztítsák a világot.

Szindbád a tábornokaival

KINÉZET, ZENÉK, SZINKRONHANGOK:

Az anime grafikája mesés és szemet gyönyörködtető. A rukh ábrázolása és annak áramlása, valamint a különféle mágiák megformálása is remekül meg lett alkotva. Pár negatívum persze itt is van, ugyanis van amikor jelentről jelenetre eltűnik egy-egy karakter szakálla, vagy testékszere. Került bele egy bugyutább ábrázolás is, ami inkább a komikus jeleneteknél kerül elő. Aladdin egy nagyon perverz gyerek, de Alibaba sem veti meg a szép hölgyeket és telt kebleket. Visszatérő poén, hogy ahova betérnek és Alibaba a legjobb nőt kéri, egy nagyon nagy, izmos, bugyuta fejű nő kerül elő. Ilyenkor láthatjuk ezt az ábrázolást, vagy amikor két karakter indokolatlanul összeveszik egymással.

A zenék terén sincs túl sok kifogásolandó dolog, viszont nekem sem az opening, sem az ending nem nyerte el a tetszésemet, viszont több olyan betétdal is elnyerte a tetszésemet, melyekre nem is mertem gondolni. Az egyiket akkor hallhattuk először, amikor Szindriába érve, egy fesztivált tartanak és a volt rabszolgalány, Morgiana rájön arra, hogy immáron szabad és azt tesz amit akar, ez a L' Arabesque Danse Toujours. A másik pedig ennek az átdolgozása, amely legtöbbször Szindbád megjelenésekről szólal fel, ez pedig a  L'Arabesque Sindria. Mind a kettő remek dal és bekerült a kedvenc OST-ig közé, amiket animékben hallottam.

És akkor a szinkronhangok...gyerekek kezdődik a szivárványhányás. Több kedvenc szinkronszínészem is helyet kapott a szerepek között. Elsőként Ren Kougyoku hangja tűnt fel, hogy "Hé nekem ez ismerős.", ezután felkutattam és kiderült, hogy miért. Ő volt a kedvenc karakteremnek a hangja a Kangoku Gakuen-ben, Hana hangja, de a Nisekoi-ban is szinkronizált. De aminél eldobtam az agyam, hogy a Kami Nomi zo Shiru Sekai-ban is szerepet kapott. Kicsit cikinek is éreztem, hogy az egyik kedvenc japán szinkronszínészemről ekezet nem tudtam. Utána jött Alibaba hangja, aki a Highschool DxD-ből Issei-t szinkronizálta, de a One Punch Man-ből pedig Sonic hangja volt. Nagyon örültem annak, hogy itt is feltűntek ezek a hangok, mert talán Ők azok akiket a kedvencemnek mondhatom. 

A Kou Birodalom hercegei, hercegnői és főpapja
VÉLEMÉNY:

Számomra egyáltalán nem lett csalódás ez az anime, sőt. Több helyen is láttam azt, hogy ez nagyon jó, meg látni kell, de valahogy engem az elején nem vonzott be. Most, hogy megnéztem, csak annyit tudok rá mondani, hogy remek alkotás. Kimagasló élményt nyújtott és mivel jobbára semmi "hypeot" nem találtam, elvárásom sem volt. De mondhatom-e azt, hogy hibátlan alkotás? Egyáltalán nem. Nem azért, mert nem tetszett volna, mert ha ezt mondanám akkor hazudnék. Nagyon is bejött, de volt pár dolog ami nem tetszett, viszont a főbb jeleneteknél odatették magukat rendesen és nem pakolták tele baromságokkal. Főleg a második évadra mondható ez. A történetbeli csavarok nagyon is a helyükön vannak. Akit kicsit is vonzzanak a mágiával foglalkozó animék, azok nézzék meg, mert nem fognak csalódni, de azoknak a lányoknak is biztosan tetszeni fog akik odavannak a férfi felsőtestekért, mert abból nem lesz hiány, férfitársaim bánatára. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése